manufaktura

Beogradska RMD Manufaktura već 5 godina bavi se proizvodnjom jedinstvenog komadnog nameštaja. Kao što i sam naziv firme kaže, za razliku od serijske proizvodnje, sedmoro zaposlenih u ovom studiju izrađuje komadni nameštaj za stambeni i poslovni prostor, po želji i meri, u skladu sa potrebama i zahtevima kupaca. Stambeni i poslovni prostor, po želji i meri, u skladu sa potrebama i zahtevima kupaca.Glavni sastojak u “receptu” po kom u Manufakturi izrađuju proizvode je puno drvo. Ipak, koriste i druge elemente, poput metala i stakla, a to zavisi od zahteva kupca.Osim kombinovanja elemenata, u Manufakturi kombinuju i različite tehnike, pa je jedna od mogućnosti i redizajn – davanje novog izgleda starom nameštaju. To im pruža mogućnost “igranja” idejama i formama iz prošlosti i sadašnjosti, ali u savremenim materijalima, koji su odlika današnjice. Suština je u tome da pronađu arhetip u nekom predmetu (komadu namešaja) i redizajniraju ga, daju mu novu formu, ali tako da osnova bude zadržana.

Osnovna ideja sa kojom je RMD Manufaktura osnovana 2012. godine bila je spajanje dizajna i umetnosti, uređenja enterijera i savremenog slikarstva, vajarstva i arhitekture. Sve to pokušali su da spoje arhitekta enterijera i dizajnerka nameštaja Milena Marković i slikar i vajar Rade Marković, kada su osnovali studio za dizajn nameštaja, projektovanje i uređenje enterijera.

Za pet godina od pokretanja posla, zadovoljni su onim što su uradili u spajanju svih tih elemenata, a potvrda uspeha je, prema rečima Milene Marković, i izlazak na inostrano tržište.

 U poslednjih pet godina smo od malog posla uspeli da napravimo Manufakturu sa ozbiljnim mašinama.

“Da bi naša priča bila onakva kakvom smo je zamislili, veliki napor i trud ulaže čitav tim, koji čini nas sedmoro stalno zaposlenih” – počinje razgovor za eKapiju Milena Marković.

Osim kombinovanja elemenata, u Manufakturi kombinujemo i različite tehnike, pa je jedna od mogućnosti i redizajn – davanje novog izgleda starom nameštaju. 

Taj tim, prema rečima naše sagovornice, u zavisnosti od potrebe se i proširuje, angažovanjem dodatnih saradnika. Svi oni bave se različitim dizajnerskim disciplinama, kako bi enterijeru i nameštaju dali originalnu crtu i karakterističan izgled.

vreme izrade

koliko je potrebno?

 

S obzirom na to da nije reč o serijskoj proizvodnji i vreme izrade ovog nameštaja je različito i zavisi od toga koliki su zahtevi. Ponekada nam je potrebno nekoliko dana, a izrada pojedinih komada traje i čitavu godinu – objašnjava sagovornica eKapije. Kako dodaje, bez obzira na to što je takva izrada skuplja od serijske proizvodnje, uspevaju da dospu do kupaca i održe se na tržištu nameštaja, na kome imaju ozbiljne konkurente.

Počeli smo da izvozimo – mesečno oko 15 do 20 komada nameštaja. Nije reč o velikim količinama, ali na sve načine radimo na tome da ih povećamo

.Nešto iz svog proizvodnog opusa, studio RMD Manufaktura predstavio je na nedavno održanom Sajmu nameštaja u Beogradu

Prema rečima naše sagovornice, i ova manifestacija je jedan od načina na koji pronalaze kupce.

“Tu dolaze ljudi koji žele konkretne stvari za svoj dom ili poslovni prostor, kao i firme sa kojima je moguća saradnja. Sajam se pokazao kao dobar način prezentacije firme i proizvoda, koji je iz godine u godinu sve bolji.”

rmd

unikatnost.dizajn.re-mix.

KONTAkt

informacije

Telefon: + 381 63 717 12 70

E-mail: milena.markovic.rmd@gmail.com

Adresa: Gospodara Vučića 106, Beograd