naša

priča 

 

dozvolite nam da vaš prostor pretvorimo u svakodnevnu inspiraciju koja pokreće i oplemenjuje vaš život.

rmd – za specifičan dizajn na prvom mestu, ispraćen vrhunskim kvalitetom i dugotrajnošću.

o Nama

 

Beogradska RMD Manufaktura već 5 godina bavi se proizvodnjom jedinstvenog komadnog nameštaja. Kao što i sam naziv firme kaže, za razliku od serijske proizvodnje, sedmoro zaposlenih u ovom studiju izrađuje komadni nameštaj za stambeni i poslovni prostor, po želji i meri, u skladu sa potrebama i zahtevima kupaca.

Osnivači RMD studija su Rade Marković – slikar i vajar, i Milena Marković -arhitekta enterijera i dizajner nameštaja.

Ideja studija je da radi na dizajniranju prozvoda i da prevashodno funkcioniše kao studio za ideje u dizajnu nameštaja, a potom i kao studio za projektovanje i izvodjenje enterijera.

 

Iz ljubavi prema nekonvencionalnom dizajnu, stvaramo dela koja odišu osobenošću.”

Glavni sastojak u “receptu” po kom u Manufakturi izrađuju proizvode je puno drvo. Ipak, koriste i druge elemente, poput metala i stakla, a to zavisi od zahteva kupca.

 

prošlost i sadašnjost

IGRANJE IDEJAMA I FORMAMa.

Osim kombinovanja elemenata, u Manufakturi kombinuju i različite tehnike, pa je jedna od mogućnosti i redizajn – davanje novog izgleda starom nameštaju. To im pruža mogućnost “igranja” idejama i formama iz prošlosti i sadašnjosti, ali u savremenim materijalima, koji su odlika današnjice. Suština je u tome da pronađu arhetip u nekom predmetu (komadu namešaja) i redizajniraju ga, daju mu novu formu, ali tako da osnova bude zadržana.

Osnovna ideja sa kojom je RMD Manufaktura osnovana 2012. godine bila je spajanje dizajna i umetnosti, uređenja enterijera i savremenog slikarstva, vajarstva i arhitekture. Sve to pokušali su da spoje arhitekta enterijera i dizajnerka nameštaja Milena Marković, i slikar i vajar Rade Marković, kada su osnovali studio za dizajn nameštaja, projektovanje i uređenje enterijera.

Rođena je 1986. godine u Beogradu. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti (ALU) u Beogradu, na odseku za arhitekturu enterijera i dizajn nameštaja 2008. godine.Dobitnica je nagrade za najbolje inovativno rešenje 2010. Osnovala je, zajedno sa ocem, vajarom Radetom Markovićem, radionicu dizajna i umetnosti RMD – Remiks Dizajn (RMD – Remix Design) 2012. Članica je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) od 2013.”

Milena Marković

“Rade Marković je rođen 1957. u Kraljevu. Završio je Građevinski fakultet u Beogradu, a slikarstvo je učio u ateljeu Nenada Damjanovića. Slikarstvom se bavi od 1984., a skulpture, funkcionalne skulpture i umetnički nameštaj pravi od 1993. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Dobitnik je više nagrada i priznanja.”

Rade Marković

Vreme izrade samog nameštaja?

“S obzirom na to da nije reč o serijskoj proizvodnji i vreme izrade ovog nameštaja je različito i zavisi od toga koliki su zahtevi.

Ponekad nam je potrebno nekoliko dana, a izrada pojedinih komada traje i čitavu godinu.”

Naš tim?

“Naš tim čini nas sedmoro stalno zaposlenih, ali, u zavisnosti od potrebe, naš tim se i proširuje – angažovanjem dodatnih saradnika. Svi oni bave se različitim dizajnerskim disciplinama, kako bi enterijeru i nameštaju dali originalnu crtu i karakterističan izgled.”

Suština našeg kreiranja?

“Suštinu pronalazimo u arhetipu nekog predmeta – komada nameštaja, dok samim redizajnom on dobija novu formu, sa tendencijom da osnova bude zadržana.”

Poslovanje?

“U poslednjih pet godina smo od malog posla uspeli da napravimo Manufakturu sa ozbiljnim mašinama. Da bi naša priča bila onakva kakvom smo je zamislili, veliki napor i trud ulaže čitav tim, koji čini nas sedmoro stalno zaposlenih.”

Naš proizvodni opus?

RMD Manufaktura se već 5 godina bavi proizvodnjom jedinstvenog komadnog nameštaja, kombinovanjem elemenata, različitih tehnika, pa je jedna od mogućnosti i redizajn – davanje novog izgleda starom nameštaju.”

Naš najveći izazov?

“S obzirom na to da “prosečan kupac” u Srbiji nema dovoljno finansija za dizajn, prilagodili smo cene tako da svi mogu sebi da priušte bar neki komad nameštaja od drveta dizajniranog u našem studiju. To je i naš najveći izazov – da se držimo cilja u ovakvim uslovima, da naš dizajn i komadi uđu u domove. Osim kupaca širom Srbije, komadi naše Manufakture svoje mesto našli su i na inostranom tržištu.”

rmd

unikatnost.Dizajn.re-mix.

kontakt

informacije

Telefon: + 381 63 717 12 70

E-mail: milena.markovic.rmd@gmail.com

Adresa: Gospodara Vučića 106, Beograd